/Se hur gamla dina däck är

Se hur gamla dina däck är

Däck är en färskvara som får försämrade egenskaper med tiden. Här tipsar vi om vad du ska kontrollera när du köper däck och varför det är viktigt att kontrollera åldern på dina nya däck.

Se till att inte köpa gamla däck som legat på ett lager i flera år när du köper nya däck till din bil. Om en däckförsäljare erbjuder dig att köpa däck till extrapris så kan det vara bra kontrollera så att däcken inte har legat på ett lager och åldrats. Många däckförsöljare vill bli av med gamla däck och säljer därför däcken till ett lågt pris. Låt dig inte luras att köpa gamla däck utan kontrollera alltid däckets ålder innan köp.

Enligt Aftonbladets artikel om vinterdäck 2016 så skriver de att man ska vägra att köpa däck som är mer än 1 år gamla. Gamla däck kan innebära att däcket är av en äldre generation och därmed har sämre egenskaper. Ett äldre däck blir också hårdare i gummit vilket gör att greppet blir sämre.

Så här ser du hur gamla dina däck är

Genom att kontrollera 4 siffror på däcket kan du se när däcket är tillverkat. De första 2 siffrorna anger veckan och de 2 sista siffrorna anger året som däcken är tillverkade.