/Kontrollera om dina däck har lagligt mönsterdjup

Kontrollera om dina däck har lagligt mönsterdjup

Innan du monterar dina däck på bilen bör du kontrollera däckens mönsterdjup. Att ha för lite mönsterdjup är både olagligt och livsfarligt. Har däcken för lite mönsterdjup kan det innebära sämre grepp och risk för vattenplaning.

Enligt svensk lagstiftning måste sommardäck ha minst 1,6 mm mönsterdjup och vinterdäck 3,0 mm. Mönsterdjupets område är 75 % av den mittersta ytan av däcket som är riktad mot vägen. Området gäller hela däckets omkrets vilket gör att det är viktigt att mäta däcket på flera ställen.

Hur du mäter däckets mönsterdjup

Mönsterdjupsmätare

Det bästa sättet för att mäta mönsterdjup är att använda en mönsterdjupsmätare. En sådan mätare är speciellt framtagen för att mäta just mönsterdjup vilket gör att den har bra noggrannhet. Det finns flera olika modeller att välja bland. För att mäta mönsterdjup duger det gott med en mönsterdjupsmätare som kan köpas på Biltema för cirka 30 kr.


Mönsterdjupsmätare från Biltema.

Däckslitageindikator


Nokians däckindikator.

Vissa däcktillverkare har däckslitageindikator på sina däck. Nokian har t.ex. tillverkat en indikator på sina däck som visar hur många millimeter av mönsterdjupet som däcket har kvar (se bild ovan). Michelin använder istället en indikator som sitter mellan mönstret på sina däck. När mönstret har nötts ner till indikatorn är det dags att byta däck. Continental har en liknande lösning som de kallar TWI (Thread Wear Indicators). För att se vilket typ av däckslitageindikator ett däck har rekommenderar vi att besöka däcktillverkarens hemsida.