/Bästa sommardäcken för suv 2017 enligt Vi Bilägare

Bästa sommardäcken för suv 2017 enligt Vi Bilägare

Vanligtvis brukar Volkswagen Golf, Ford Focus, Volvo V70 eller liknande bilar användas vid däcktester. De senaste åren har dock suv- och crossoverbilar blivit väldigt populära. Därför har Vi Bilägare nu gjort ett test där de provat suvdäck. I testet har de provat däck i storleken 235/50 R18, det vill säga däck som passar storsäljare som Volkswagen Tiguan och Volvo XC70.

Testet utfördes på Uvalde Proving Grounds i Texas, USA. Mätningarna på torr asfalt gjordes i 18-24 plusgrader medan mätningarna för våt asfalt gjordes när det var mellan 10-12 plusgrader. Undantag för bromsmomentet på våt asfalt som utfördes i 20 plusgrader. Testbilen var en Volkswagen Tiguan 2,0 TSI.

I testet framgår det att det inte finns några speciella kriterier som måste uppfyllas för att det ska vara ett ”suvdäck”. På grund av att en suv oftast väger mer och har en högre tyngdpunkt än en mindre bil så kräver en suv bättre väggrepp än en vanlig bil. I Vi Bilägares test så har 3 däck suvbeteckningar medan 2 däck saknar en särskild suvbeteckning.

Det viktigaste är att se till att däcket har rätt belastningsgrad för din bil. I detta test saknade de 2 bästa däcken suvbeteckning vilket visar att man inte ska stirra sig blind på suvbeteckningen utan kolla på andra egenskaper hos däcket som t.ex. belastningsgrad.

Testresultatet: (betyg)

  1. Continental PremiumContact6 (87)
  2. Nokian Hakka Black (85)
  3. Hankook Ventus S1 evo2 SUV (83)
  4. Dunlop SP Quattromaxx (68)
  5. Nexen N’Fera RU1 (61)

Hela testet finns att läsa i nr. 5 Vi Bilägare 2017 eller här.